HOFNIEUWLANDSRUST
In oktober attendeerde ik de beheerders van www.dvnieuwland.nl op de website van onze boerderij. We kwamen overeen dat er een link zal worden toegevoegd en dat ik dit zelf zou introduceren in de dorpskrant.

Dat bracht me op de overdenking dat de bewoners van de Oude Dijk, letterlijk, steeds verder van het dorp geďsoleerd raken. Toen ik klein was (begin 1960) kon je nog rechtstreeks het dorp in komen. De Walravenstraat heette toen ook nog Oude Dijk. Veel landarbeiders die vroeger op de boerderij werkten, liepen deze afstand dagelijks. In 1965 werd de Dijk doorgesneden door de A58 en moesten we ( bewoners van de Oude Dijk) een heel eind omrijden om er te komen. Als kind fietste ik deze afstand 4x per dag naar school en droomde ik bij slecht weer vaak van een tunneltje onderdoor de snelweg. Het is er nooit gekomen. Nu, met de aanleg van de N57, is de afstand over de weg nog vergroot en bovendien is mijn uitzicht op de huizen in het dorp ook inmiddels belemmerd door een geluidswal. Vanuit mijn woonkamer en keuken kan ik net de kerktoren nog zien. Iemand heeft me eens verteld dat boerderijen, zo mogelijk, bewust werden gebouwd met het zicht op het dorp. Dat kan in ons geval wel eens kloppen.


Vaak genoeg gebeurt het dat bezoekers die voor het eerst de weg naar ons zoeken, hopeloos verdwalen en in het dorp de weg vragen. Dan komt het meestal wel goed. Maar ze vragen zich vervolgens wel verwonderd af waarom we niet gezegd hebben dat we (bijna) in Arnemuiden wonen.

Maar dat gaat te ver! We zijn toch echt Nieuwlanders! Ook de naam van onze boerderij draagt aan dit gevoel bij; “ Nieuwlandsrust” . Al denk ik dat er door veel Nieuwlanders in het verleden eerder hard gewerkt is dan uitgerust. Maar zo letterlijk zal de naam ook niet bedoeld zijn. In dit tijdperk is het inmiddels vrij eenvoudig om je eigen website te (laten) maken. Mijn wens om dit te doen van onze geliefde woonplek is dan ook gerealiseerd. Door de website van de dorpsvereniging kom ik al enige tijd in enkele muisklikken, zonder tunneltje, weer in Nieuwland en kunnen alle Nieuwlanders nu, op dezelfde manier ook even, in weer en wind, bij ons langs komen! We heten jullie welkom.

Jolanda Polderdijk