COLUMN

Informatie van de politie over fietsendiefstal


Helaas zien we dat er vaak geen aangifte wordt gedaan. Dagelijks controleren wij fietsen, waarvan wij vermoeden dat ze gestolen zijn, maar een aangifte ontbreekt vaak. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil.
Aangifte kan het meest eenvoudig worden gedaan via internet of telefonisch, maar uiteraard ook aan het politiebureau. Maakt u wel vooraf een afspraak via 0900-8844, zodat u niet hoeft te wachten. Als u aangifte doet, zijn de unieke kenmerken van uw fiets van belang. Dit zijn het framenummer, chipnummer en eventueel het slotnummer of de gegraveerde postcode. Zonder deze unieke kenmerken is bij het eventueel terugvinden van uw fiets erg moeilijk aan te tonen dat het daadwerkelijk uw fiets betreft. Deze nummers staan meestal op uw aankoopfactuur. Bewaar deze goed, of noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
Enkele tips over de beveiliging van uw fiets:
  1. De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Stalt u uw fiets voor langere tijd? Maak dan ten minste het frame vast.
  2. Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal.
  3. Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.
  4. Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.
  5. Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

Uit dorpskrant november 2016

Ingezonden: REACTIE OP ´T VERZOEK KINDERRAAD.


Ze wilden zo graag een veldje om te voetballen of te spelen. Oké de honden werden geweerd en daar hield men zich ook netjes aan. Geen drol meer gezien. Maar we hebben in al die maanden er niet één keer een kind zien spelen, terwijl ze toch 6 weken vakantie hadden! Hoe zit dat kindjes?
Door de wijkmanager werd gezegd dat iedereen z’n afval moet opruimen van kind – hond – paard.
Helemaal mee eens! Alleen één ding vergeten n.l. de kattenpoep, ik stel voor dat kattenbezitters ook verplicht worden om de poep zelf op te ruimen ( vooral in tuintjes van medebewoners ) Tja en zo niet dan maar een algeheel straatverbod voor katten, stel ik voor. Zodat ik niet elke ochtend 1 á 2 drollen uit mijn tuin moet verwijderen en voortdurend in de stank zit. ( en met mij veel anderen )

Groet, een dorpsgenoot.

Uit dorpskrant september 2016

Gezocht locatie voor de gemeentevlag


Wie weet een goede locatie voor de gemeentevlag van Nieuw- en Sint Joosland?

Enige jaren geleden is de originele gemeentevlag van Nieuw- en Sint Joosland geschonken aan het dorp. De vlag is ingelijst en hangt op dit moment in de kleine zaal van het Dorpshuis. Dit blijkt niet de meest ideale locatie. Het gaat bijvoorbeeld ten koste van een schilderij dat door sommige bewoners gemist wordt.

Bij voorbaat dank.

Rianne van Iwaarden, dorpsmanager

Uit dorpskrant april 2016

Verzoek aan hondenbezitters


Beste bewoners van Nieuw- en Sint Joosland

Ik ontvang relatief veel klachten uit Nieuw- en Sint Joosland over hondenpoep. Graag wil ik dit onderwerp nog eens onder de aandacht brengen en uw medewerking te vragen. De openbare ruimte is voor iedereen. We kunnen er met z’n allen voor zorgen dat die schoon blijft. Dat geldt natuurlijk voor zwerfafval, maar zeker ook voor hondenpoep. Niemand vindt het leuk om kinderen thuis te krijgen die onder de hondenpoep zitten, om maar wat te noemen.

Iedere hondenbezitter in de gemeente Middelburg is verplicht de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Ook als je hondenbelasting betaalt.
Ik noem concreet een paar plekken waarover ik klachten ontvang: rondom de kerk, heuveltje achter de kerk en in Walravenstraat, de leefkuil, Scheldepoortstraat en de brede groenstrook in de Quarleshavenstraat.De handhavers van de gemeente Middelburg en de wijkagent kunnen controleren.

Heeft u vragen of opmerkingen, dan ben ik bereikbaar via email r.van.iwaarden@middelburg.nl of per telefoon 0118-675536.

Ik dank u bij voorbaat hartelijk voor uw medewerking!

Rianne van Iwaarden, dorpsmanager

Uit dorpskrant april 2016

De bomen bij het weitje met de kippen

Vervaarlijk helt de grote populier over naar één kant, wiebelt wat en valt om. Hout kraakt, de grond kreunt. Toen de eerste boom omgezaagd was hebben we de jaarringen geteld. We telden er vijfenveertig. En dan was er nog een kern van hout met een diameter van ongeveer tien centimeter waarvan we de jaarringen met het blote oog niet konden tellen. Waarschijnlijk zijn dat er dan nog eens tien tot vijftien. De boom moet zo’n zestig jaar oud zijn geweest en stond ongeveer vijfenveertig tot vijftig jaar in het weiland langs de dreef die in het verlengde ligt van de Quarleshavenstraat. Ja, daar bij het weitje met de kippen en de fruitbomen waarnaast de paarden en de met bellen getooide schapen grazen. Dik honderd bomen domineren met hun lengte van circa zesendertig meter dit weiland en de omgeving.
Als we van Arnemuiden naar Nieuwland fietsen zien we ze vanaf het viaduct over de A58 staan. Ze verbinden de bomen op de Boomdijk met de kerktoren van het dorp.

Tijdens de storm van juli 2015 hadden we weer stormschade. Met hulp van derden zijn we dagen achtereen bezig geweest om de afgeknapte bomen in stukken te zagen, de takken af te voeren en de graszode te herstellen. Zodra het gaat stormen vormen de bomen een gevaar voor mens en dier, hadden we al eens eerder vastgesteld. Het bos buldert dan. Links en rechts breken takken die met geweld op de grond smakken. Rukt de felle wind toppen van bomen af. Valt een boom om. Zo ook dus in die zomer. In het weiland moet je dan niet zijn. Dat is niet veilig.

Na die bewuste storm hebben we de knoop doorgehakt. In overleg met de gemeente Middelburg hebben we bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland een aanvraag ingediend voor het rooien van alle bomen. Die dienst ziet namelijk toe op de uitvoering van de Boswet en geeft ingevolge daarvan wel of geen toestemming voor het vellen van bomen. Onze aanvraag werd gehonoreerd, onder voorwaarde om binnen drie jaar ook weer bomen terug te planten.

De eerste twaalf bomen hebben we begin december 2015 zelf omgezaagd, maar de rest zal worden gedaan door een professioneel bedrijf. Dit bedrijf velt de bomen, voert stammen en takken af en freest stobben en wortels weg. Het zal daarna de wei egaliseren en weer inzaaien met een graszaadmengsel.

In het najaar verwachten wij de eerste nieuwe bomen te kunnen planten.
Nee, geen populieren. We denken eerder aan een mix van bomen, zoals elzen, berken, knotwilgen, notenbomen, om zo de aantrekkelijkheid van de omgeving te verhogen.

Dit plaatje gaat dus veranderen.
We beseffen ons dat het rooien van een dergelijke hoeveelheid grote bomen een flinke ingreep is in de omgeving, maar tegelijkertijd verheugen we ons in het aanleggen van een nieuwe bomencollectie in onze wei. Stilletjes hopen we straks weer in de schaduw van onze zelf geplante bomen te kunnen zitten en dat het voor de dorpsbewoners weer aangenaam wandelen is daar bij het weitje met de kippen.
Alles bij elkaar een hele klus geworden.

Rob de Klerk en Rien de Klerk
Quarleshavenstraat 33 Nieuw- en Sint Joosland

Uit dorpskrant februari 2016


De Bloemenhut

Begin december zijn we in onze blokhut een bloemenwinkeltje begonnen. Er zijn al heel wat klanten geweest. Het is echt een heel gezellig dorpswinkeltje geworden. We hebben elke week mooie aanbiedingsbloemen zoals roosjes, tulpen enz. Verder hebben we leuke bloemstukjes (vanaf €3.50), boeketten, plantenbakjes, decoratiemateriaal en opgemaakte vaasjes. Ook is het mogelijk om zelf een vaasje mee te nemen wat wij opmaken.
We zijn geopend op vrijdag- en zaterdagochtend van 9.00 – 12.00 uur.

Sinds kort hebben we ook een stempelkaartactie: bij elke €5 krijgt u een stempel, bij 10 stempels is de kaart vol en mag u op zaterdag vanaf 11.30 uur wat moois uit komen zoeken t.w.v. €15

Voor verdere info kom langs in de bloemenhut of houd onze facebook pagina in de gaten.

Kom gerust een kijkje nemen op Molendijk 28!
Corneline Moens


Uit dorpskrant februari 2016


De weegbrug

Op vrijdagmorgen 11 september kwam er een telefoontje vanaf de haven. Er was een tractor met een kar boordevol puin uit het kanaal door een luik gezakt. Omdat dit natuurlijk een gevaarlijke situatie betekende, moesten we gelijk aan de bak. Gelukkig hebben we wat planken in voorraad liggen en na een middagje noeste arbeid hadden we het nieuwe luik gereed. Er was echter nog een aansluitende plank dermate beschadigd dat deze ook vervangen moest worden. Dit hebben we op 22 sept gepland omdat hiervoor de bevestigingsstrippen losgemaakt moesten worden. Waarbij het de vraag was, “willen de bouten loskomen”, maar het viel gelukkig mee. We hebben ook wat van de andere planken vervangen zodat het brugdek de winter weer door kan komen, maar tijdens de montage draaide 1 van de moeren dol ook daar moest nog een nieuwe ingelast worden.
Alles bij elkaar een hele klus geworden.

Ko de Visser

Uit dorpskrant november 2015

Het nieuwe luik wordt op z’n plaats gelegd


Inzameling oude metalen

Na de start ruim een jaar geleden van het inzamelen van oude metalen, is deze actie steeds beter gaan lopen. Er ligt met grote regelmaat e.e.a. aan ouden metalen binnen de poort of bij de voordeur. Alle gevers hiervoor hartelijk dank. De opbrengst komt ten goede aan de bejaardensoos en andere activiteiten voor ouderen. Helaas staan de schrootprijzen de laatste maanden wat onder druk waardoor het iets minder opbrengt.
Dit mag de pret niet drukken want we gaan gewoon door met inzamelen.

Ko en Krina de Visser

Uit dorpskrant november 2015


‘Echt alles is lekker’

“Mijn lievelingsmaaltijd? Ik kan het niet zeggen, eerlijk niet. Alles is even lekker. Ik eet soms gerechten waarvan ik het bestaan niet wist. Heerlijk.” Willembarend Boehlé (84) uit Hulst komt superlatieven tekort als hij praat over de maaltijden van Tafel Thuis.
Willembarend maakt ruim vijf jaar geleden voor het eerst kennis met deze maaltijdvoorziening aan huis. Hij was geopereerd en een broeder wees hem op de mogelijkheid. “Voor mij was het een uitkomst. Ik was er achter gekomen dat het niet meevalt om iedere dag goed en gezond voor jezelf te koken.”

Ruime keuze
Tafel Thuis verzorgt 5 maaltijden per week voor Willembarend. Op donderdag wordt de maaltijd voor maandag bezorgd en op maandag de maaltijden voor de andere doordeweekse dagen. In de weekenden kookt Willembarend zelf of schuift hij bij familie of vrienden aan. “De keuze is ruim. Per dag kan ik kiezen uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. De soep eet ik vaak tussen de middag op, met een boterham. En zodra ik ’s avonds trek krijg, warm ik de warme maaltijd op. Heel eenvoudig: 8 minuten in de magnetron. Het smaakt heerlijk. Ook de maaltijden die een aantal dagen in de koelkast hebben gestaan.”
Vaste bezorger
De bezorger van Tafel Thuis is een enthousiaste vrijwilliger. Hij komt op vaste tijden zodat Willembarend weet waar hij aan toe is. “Hij heeft plezier in zijn werk dat kun je merken. Er is altijd tijd voor een praatje of een grapje. Ik waardeer dat en dat laat ik vaak aan het einde van het jaar merken met een kaartje of een aardigheidje.”

Wilt u ook genieten van de smakelijke maaltijden van Tafel Thuis? Bel 0118 - 63 20 30 of kijk op www.tafel-thuis.nl.

Uit dorpskrant november 2015

Simonelli School of Music in Nieuwland!

Een muziekschool in Nieuwland is vanaf nu een feit! Sinds de oprichting van Simonelli School of Music proberen Luca en Liseth Simonelli zo veel mogelijk naamsbekendheid te geven aan hun kersvers bedrijf.

Op verschillende plekken in Nieuwland en omgeving zijn flyers te vinden. Ze stonden op het Zomerfeest met een bont uitziende kraam vol met instrumenten. Ook speelden ze een aantal concerten met hun duo Simon & Elli.

Over de Simonelli’s

Een Zeeuws meisje dat terugkeert naar haar roots en een Italiaanse Belg, geboren in Luxemburg, hebben zich uiteindelijk met hun zoontje gevestigd in het mooie Nieuwland. Met hun passie voor muziek, die ze met zo veel mogelijk mensen willen delen, zijn ze in het prachtige huis aan de Langeweg 1 een muziekschool gestart. Met lessen op maat voor jong en oud probeert het jonge koppel hun muzikale ervaring door te geven aan de leerling.

Simonelli School of Music biedt privélessen aan op verschillende instrumenten, denk aan zang, piano, gitaar, trompet, viool en nog veel meer! Voor de allerkleinsten vanaf 3 jaar worden er ook muziek, spel en bewegingslessen gegeven. Ook voor muziektheorie, improvisatie en arrangeerlessen kun je bij Simonelli School of Music terecht.

Meer informatie over de muzieklessen en de tarieven is te vinden op

www.simonellischoolofmusic.com

Wilt u direct contact met Simonelli School of Music kunt u altijd bellen of e-mailen: 06-42538177 of lisethsimonelli@gmail.com

Uit dorpskrant september 2015

Bob Wams, medeoprichter dorpsvereniging overleden

Eind maart bereikte ons het droevige bericht dat op 82-jarige leeftijd Bob Wams is overleden. Wams was één van de oprichters van de dorpsraad, de voorloper van de dorpsvereniging. Deze nam o.a. het initiatief voor de bouw van een dorpshuis. Daarnaast was Wams jarenlang actief met het protesteren tegen zaken die de leefbaarheid van Nieuwland aantastten. De eerste protestacties kwamen kort nadat Nieuwland zijn zelfstandigheid verloor en deel ging uitmaken van de gemeente Middelburg. De gemeente besloot om de Nieuwlandse haven te dempen voor de aanleg van een vuilstortplaats. De door Wams aangevoerde protestgroep leidde in 1969 tot het oprichten van een dorpsraad met dominee Siderius als voorzitter en Bob Wams als secretaris. De vier jaar lange protestacties en ingediende bezwaren gaven zoveel vertraging dat Middelburg de inmiddels bij Nieuwdorp in gebruik genomen stortplaats ‘Midden Zeeland’ moest gaan gebruiken. Een enorme opluchting voor de Nieuwlanders.

Verder herinner ik mij uit de jaren 90 de mede door Wams georganiseerde massale bijeenkomsten van actiegroep “Geen grootschalige Zwijnerij” om te protesteren tegen de plannen om vlakbij het dorp twee megavarkensstallen te bouwen. Opnieuw lukte het om na vele jaren van protest de plannen van tafel te krijgen. En ook was Wams van de partij de Nieuwlanders aan te zetten om bezwaar te maken tegen het voor Nieuwland ongunstige tracé B van de geplande rijksweg N57. Dat heeft er mede toe geleid dat de N57 uiteindelijk wat in westelijke richting werd opgeschoven.

25 jaar uitspanning de Bockenborgh

In de 25 jaar dat het echtpaar Wams ‘De Bockenborgh’ runden, werd deze uitspanning met de prachtige tuin een begrip met als jaarlijks hoogtepunt het Lentefeest. Nadat ze in 2003 stopten met ‘De Bockenborgh’ en naar Middelburg verhuisden, kwamen ze nog vaak in Nieuwland, vooral als trouwe bezoekers van Theater ‘De Wegwijzer’ van dochter Trudi en haar man Arnout. Vorig jaar was Bob nog nauw betrokken bij de door ‘De Wegwijzer’ georganiseerde succesvolle productie ‘O die Zee’.

We verliezen in Bob Wams een persoon, die veel voor Nieuwland heeft betekend.

Hans van Hal

Uit dorpskrant april 2015

Verhuizing Boekrestauratie De Valk

Met pijn in ons hart zetten wij afgelopen voorjaar onze werkplaats Achter de Kerk te koop. Gelukkig is hier een goede reden voor.
Voordat we dit pand in 2009 van de Monumentenwacht overnamen, hadden we een bod gedaan op het gebouw van de voormalige Latijnse School in Middelburg. Helaas besliste de gemeente Middelburg indertijd om de school aan Woongoed toe te wijzen. Woongoed verhuurde vervolgens het gebouw aan een Amerikaans instituut dat gelieerd was aan de Roosevelt Academy. Maar in de praktijk stond de school leeg. In 2011 kwam het pand opnieuw te koop en afgelopen zomer slaagde onze tweede poging om de Latijnse School te kopen tot onze grote verrassing.
Ongelooflijk blij zijn we hiermee. Graag willen we wonen en werken combineren. Daarnaast hebben de historische locatie en de geschiedenis van het pand een link met onze werkzaamheden. Vanaf de veertiende eeuw was hier het ‘Gymnasium Illustre’ gevestigd, oorspronkelijk als koorschool, later als Latijnse School voor de upper class. Het is een plaats waar altijd boeken gebruikt zijn. ‘Liberi et libri’ – kinderen en boeken - is een toepasselijk adagium dat misschien wel op de gevel past. Pas in de jaren tachtig ging de zelfstandige Latijnse School definitief op in het gymnasium van de Scholengemeenschap Nehalennia. Daarna heeft het ROC lessen gegeven in het gebouw tot 2008.
Jammer is dat we weer opnieuw moeten beginnen met verbouwen. Nét nu we klaar zijn met de verbouwing van onze werkplaats in Nieuwland. Bovendien zullen we de fijne ruimtes en de plaats aan het pleintje echt missen. Hoewel we blij zijn, moeten we af en toe toch ook echt even lucht happen voor dit nieuwe, grote project!
Over een jaar hopen we te verhuizen. Dit hangt af van de voortgang van de verbouwing. En natuurlijk ook van de toekomstige koper van onze huidige werkplaats met woonbestemming. Weet u misschien iemand die geïnteresseerd is?
En last but not least willen we iedereen bedanken voor de heerlijke tijd die we in Nieuwland hebben gehad!

Marijn de Valk en Jan Goedemé

Uit dorpskrant februari 2015

Rens Hoebeke terug in Nieuwland met Auto+Service

Dat stond in de folder, die in december huis aan huis in Nieuwland werd bezorgd. Nadat twee jaar geleden Autobedrijf Joosse nog groots het 100-jarig jubileum had gevierd, sloot eind april vorig jaar voor velen onverwacht de vestiging aan de Oude Rijksweg.

Dit was voor veel Nieuwlanders slecht nieuws, maar vooral voor Rens, die na 40 dienstjaren bij Joosse zonder werk kwam. Hij miste niet alleen zijn werk, maar ook de contacten met de klanten, waarmee vaak een jarenlange relatie was opgebouwd. Rens ging niet bij de pakken neerzitten, maar besloot een eigen bedrijf voor onderhoud en reparatie van auto’s en aanhangers te beginnen.


Rens beschikt over een flinke ruimte naast zijn woning, de voormalige wagenmakerij van Wannes Pleijte en ..…hij kan rekenen op de hulp van twee onmisbare krachten, Jan Boogaard en Chris de Visser, die dat ook al bij Joosse deden. Er is dus heel wat ervaring beschikbaar.

Toen ik bij Rens langs ging, was hij binnen druk bezig de banden te vervangen van een auto op de hefbrug. Naast onderhoud en reparaties kun je ook voor APK-keuringen en advies bij hem terecht, zoals bemiddeling bij aan- en verkoop van gebruikte auto’s. En dat alles tegen een aantrekkelijk tarief.
De bescheiden Rens hoefde niet zo nodig op de foto, dus blijft het bij een foto van zijn fraaie werkplaats en bedrijfsauto.

We wensen Rens alle succes met zijn nieuwe bedrijf.

Hans van Hal

Uit dorpskrant februari 2015

Handwerkclub Nieuw en St. Joosland

We zijn gestopt met de handwerkclub. In november 2014 bestonden we 30 jaar. Er zijn te weinig leden meer. Hartelijk dank de mensen die voor ons gehandwerkt hebben. Ook de thuiswerkers veraf en dichtbij, de mensen die stofjes, wol, katoen en borduurgaren hebben gegeven. Er zijn ook veel dingen wegegegeven naar Polen en Roemenië, onder andere knuffels, dekentjes, truien, mutsen, sjaals en sokken. We hebben ook wel eens geld gebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. En naar de kinderen van Tsjernobyl die in Ellemeet te gast waren. Hartelijk dank alle mensen, die gemaakte dingen van ons gekocht hebben. We hebben heel wat geld aan allerlei goede doelen gegeven. In het gulden tijdperk f 24.240,00 en in het euro tijdperk € 7.930,00.
Er zitten nog spullen in de handwerkkast, dus heel 2015 kan er nog wat gekocht worden op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in “de Springplank”.
Ik dank iedereen voor de leuke handwerkmiddagjes en goede kontakten. We blijven dinsdagsmiddags open voor handwerken of spelletjes.

Groetjes Lenie van Eenennaam


Uit dorpskrant februari 2015

1ekeus, het bedrijf van Claire en Arie Verhage

Door Hans van Hal

Als je over de Molendijk rijdt, vallen de fraai gerenoveerde schuren naast het woonhuis meteen op. Wat vast niet iedereen weet, is dat hierachter een spiksplinternieuwe winkel voor elektrisch gereedschap schuilgaat.
In 1997 streken Arie en Claire neer aan de Molendijk 57. Ze vielen niet alleen voor het karakteristieke woonhuis, maar ook voor de opslagruimte in de bijgebouwen, hoewel die toen in niet al te beste staat verkeerden.
Het geheel was vroeger eigendom van de familie Polderdijk, die er jarenlang een aannemersbedrijf runde. Het gebouw met de dubbele kap naast het woonhuis was toen een timmermanswerkplaats.
In 2005 startten Arie en Claire er hun bedrijf 1ekeus dat elektrisch gereedschap verkoopt via internet: www.1ekeus.nl.
Huismerken zijn o.a. Einhell, DeWalt en Güde. Behalve aan particulieren levert 1ekeus zwaarder gereedschap zoals compressoren, zaagtafels en lasapparaten aan de professionele gebruiker.
Dat alles voor een scherpe prijs en met een snelle levering.
Arie redde het al snel niet meer in zijn eentje, waardoor Claire haar baan opzegde en fulltime in het bedrijf ging meedraaien.
Claire houdt ook hun website up-to-date en dat deze bij haar in goede handen is, weet ik omdat Claire met mij ook de website van de dorpsvereniging verzorgt.
Een 40-urige werkweek zit er voor hen niet in. Ze zijn alleen zaterdagmiddag en zondag gesloten, maar ook dan kunnen via internet de bestellingen gewoon binnenkomen.


Internetbedrijf
Wanneer internet eruit ligt, kunnen bestellingen niet afgehandeld worden. Daarom heeft 1ekeus een dubbele internetaansluiting, via de kabel en via adsl, met als extra back-up het mobiele netwerk voor gsm.
Uitval van elektriciteit is nog vervelender, maar daar levert 1ekeus zelf stroomaggregaten voor. De laatste tijd trouwens opvallend veel aan Belgen, sinds daar een stroomtekort dreigt.
Zoek je via internet iets van gereedschap, dan is de kans groot dat je via een zoekopdracht meteen bij 1ekeus.nl terecht komt. De positieve reacties op waarderingssites doen de rest, zodat adverteren in kranten niet nodig is. Alleen….. voor de dorpskrant maken Arie en Claire graag een uitzondering.

Snelle levering en goede service
Bestellingen voor 16.30 uur geplaatst, worden nog dezelfde dag verzonden, en dus de volgende werkdag geleverd. Daarom heeft 1ekeus heel veel producten op voorraad, zo’n 10.000 artikelen.
Andere internetbedrijven leveren vaak vanuit huis zonder magazijn en kunnen pas leveren, nadat ze eerst zelf besteld hebben. Zo’n snelle levering als Arie en Claire kunnen die dus meestal niet garanderen.
De klanten van 1ekeus komen niet alleen uit Nederland of België. Arie en Claire werden eens benaderd om met spoed een takel te leveren wat een Hollands bedrijf nodig had voor een belangrijk evenement in Singapore.
Met hulp van een koerier kon het onderdeel nog dezelfde dag mee met een vlucht vanaf Schiphol. De transportkosten waren fors hoger dan de prijs van het takel, maar de complimenten vanuit Singapore waren er niet minder om.

Renovatie en nu ook een winkel
De gebouwen zijn de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Eerst is de grote loods achter op het terrein aangepakt, daarna zijn de andere bijgebouwen stuk voor stuk aangepakt. Tenslotte is er een winkel ingericht aan de voorkant. En het hele terrein is keurig bestraat. Volgens Arie was het hard nodig om de gebouwen op te knappen. Daarbij wilde hij de historische elementen zo veel mogelijk handhaven, maar het moest ook werkbaar en constructief verantwoord zijn. In overleg met de gemeente kwam er uiteindelijk een resultaat uit, dat er mag zijn. Aan de buitenkant lijken de gebouwen nauwelijks veranderd. Maar vanbinnen is het niet te vergelijken met hoe het vroeger was. Hoewel de meeste bestellingen via internet lopen, zijn er toch regelmatig klanten die vooraf een artikel willen zien of langskomen voor accessoires. Klanten uit de directe omgeving komen er via internet achter dat 1ekeus in Nieuw- en Sint Joosland zit en vinden het prettig om de spullen zelf op te halen. Reden genoeg voor Arie en Claire om hun bedrijf uit te breiden met een heuse gereedschapswinkel.
Het is nu nauwelijks voor te stellen dat deze moderne en overzichtelijke winkel ooit een timmermanswerkplaats was. De andere gerestaureerde gebouwen worden nu voornamelijk gebruikt als magazijn. Achter de winkel hebben Arie en Claire hun kantoor en zelfs een vergaderruimte om in alle rust met leveranciers of klanten te kunnen overleggen. Sinds de verbouwing van de afgelopen jaren zijn Arie en Claire vaker in hun kantoor te vinden dan in hun woonhuis. Ze zijn er van alle gemakken voorzien, er is zelfs een keukentje, en dat alles smaakvol uitgevoerd. Een hele vooruitgang!

Arie en Claire kunnen met recht trots zijn op hun bedrijf en hun mooie winkel is beslist een aanwinst voor Nieuwland.
Ga er gerust een kijkje nemen, je bent van harte welkom.

Tenslotte lukt het me, na enig aandringen, Arie en Claire zover te krijgen dat ze even in het nazomerzonnetje poseren voor hun nieuwe winkel.Hallo buurtbewoners....

Wist u dat er in de buurt van uw dorp een aantal woningen staan, waar cliënten van Arduin woonachtig zijn ?
Een van deze woningen is in de Vollenhovestraat in Arnemuiden, bij sommige van u meer bekend als de "oude " basisschool van het dorp.
De bewoners willen graag meedoen en betrokken worden bij de activiteiten in en om Arnemuiden zoals bijvoorbeeld het bezoeken van het museum, koopavond, markten, ringrijden, kerk, koffie drinken een wandeling of gewoon gezellig een praatje maken...
De bewoners en het team van de Vollenhovenstaat zijn daarom op zoek naar betrokken dorps en/of buurtbewoners die het leuk vinden om af en toe eens mee te willen gaan naar een activiteit in en om het dorp of gewoon een keertje koffie komen drinken... voor u zo gewoon maar voor ons heel speciaal.

U kunt ons vinden aan de Vollenhovenstraat 1 te Arnemuiden, ons telefoonnummer is 0118-601050.
Tot ziens !
Bewoners en Team Vollenhovenstraat

Uit dorpskrant november 2014


Renovatie historische weegbrug

We zijn gestart met de grotere klus, die we dit jaar nog uit wilden voeren, n.l. het zinken dak wat we graag wilden vernieuwen voor de winterperiode aanbreekt.
Het oude dak was niet zo solide meer. Ook had de valwind, die we in het voorjaar gehad hebben en in de wijk Mortiere een groot aantal dakpannen van de woningen haalde, een plaat zink van het dak geplukt, waardoor de planken eronder ook uit hun groeven getild waren. Als je daaraan wilt beginnen, zal je ook de boeiborden moeten opknappen als dit nog mogelijk is. Dat bleek echter niet het geval, want na een paar dagen drogen bleek de kwaliteit zo slecht, dat als we ze weer zouden gebruiken, ze over een paar jaar alsnog vernieuwd zouden moeten worden. Dus aanvraag gedaan voor vernieuwing, wat toegestaan werd. Waarna de bestelling de deur uit kon.
Inmiddels zitten de nieuwe boeiborden erop, zijn de planken van het dak weer op hun plaats gebracht en vastgezet ( de oude spijkers waren grotendeels doorgeroest ) en ook het zink is gereed, dus het dak is weer waterdicht. Verder willen we de luiken, die nog origineel zijn, opknappen en kunnen we aan het metselwerk beginnen, want ook daar zit wat werk aan.

Ko de Visser

Uit dorpskrant november 2014

IDEE-ANDRE-DS

Door Hans van Hal

De passie van André van Eenennaam voor Franse voertuigen
Als ik op een zomerse avond bij IDEE-ANDRE-DS langs gaat, vertelt de trotse eigenaar dat hij nooit had gedacht dat het zo goed zou gaan lopen met zijn bedrijf. In de werkplaats naast zijn woning aan de Oude Rijksweg heeft André verschillende auto’s onderhanden, de meeste behoorlijk op leeftijd, maar ook een nog jonge Citroën C6 uit 2008. Hier leest hij met een laptop het motor-managementsysteem uit. Op deze manier doet hij foutdiagnoses bij alle moderne Franse auto’s, maar André verzorgt ook APK-beurten en kan zelfs nieuwe auto’s leveren. André vertelt vervolgens honderduit over de legendarische Citroën DS en de iets eenvoudiger versie: de ID. Vandaar ook de naam van zijn bedrijf: IDEE-ANDRE-DS. Heel toepasselijk want ook de voornaam van de oprichter van Citroën was André.
Hij laat me zien en voelen dat bij het ontwerp van de Citroën DS, die vanaf 1955 twintig jaar lang is geproduceerd, werkelijk over alles is nagedacht om het comfort en de veiligheid te verhogen. Zoals de materialen waarmee de bekleding en het interieur en zelfs het tapijt is uitgevoerd, het 1-spaaks stuurwiel en de koplampen, die meedraaien als je de bocht neemt. Maar ook dat de voorwielen verder uit elkaar staan dan de achterwielen om de ‘ideale druppelvorm’ te benaderen voor een betere wegligging. En niet te vergeten het hydraulisch systeem met de hydropneumatische vering en hoogteregeling. Door het uiterlijk werd deze auto in de volksmond vaak “Strijkijzer” of “Snoek” genoemd. Volgens André zijn dit niet zomaar auto’s, maar “voertuigen”.

Hydropneumatische veersysteem
Je moet na het starten van de motor even wachten tot voldoende druk is opgebouwd en de koets omhoog is gekomen. Als kleine jongen vond ik dat heel fascinerend. In plaats van gewone schokbrekers worden zogenaamde veerbollen toegepast. Aan de hand van een opengesneden veerbol toont André me het principe. Eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. De benodigde druk wordt tevens benut voor de stuur- en rembekrachtiging. En de combinatie met schijfremmen op de voorwielen was zo’n 50 jaar geleden nog helemaal niet gebruikelijk. De Citroën ID/DS was daarmee zijn tijd ver vooruit. Later is dit hydropneumatische systeem ook toegepast op andere Citroëns, zoals de CX, GS, BX, Xantia, XM, C5 en C6. Dat Citroën hierdoor de reputatie had om ingewikkeld, storingsgevoelig en lastig onderhouden te zijn, was volgens André vooral onwetendheid. Hij heeft er geen enkele moeite mee. Ik begin inmiddels ook steeds enthousiaster te worden over de ID/DS.

Hoe het begon
Als 14-jarige was André’s interesse in auto’s al gewekt en is, als vanzelfsprekend, een opleiding Autotechnicus begonnen. Zijn voorkeur ging al meteen uit naar Franse auto’s, omdat die zo comfortabel rijden. Hoewel hij nu ook regelmatig een Peugeot of Renault onderhanden neemt, ging zijn echte liefde uit naar de ID/DS. In 1992 is hij begonnen in enkele garageboxen aan de Hoge Stelle, daarna in een loods Achter de Kerk. Toen de werkplaats in 1998 verhuisde naar het pand naast zijn huidige woning, is zijn bedrijf officieel gestart.
De klanten komen overal vandaan, zelfs uit Portugal. Op de hefbrug staat een Citroën DS van een klant uit Antwerpen. Twee jaar terug heeft André nog een Citroën 2CV, ofwel Lelijke Eend, gerestaureerd voor een Franse directeur van Total, die hem meenam naar Lyon. Ikzelf begin me inmiddels ook al een beetje verwant te voelen aan de Citroën-familie. Tenslotte was mijn eerste auto in 1970 ook een 2CV en heb een aantal jaren een BX gehad.
Nog ouder: de Citroën Traction Avant
Tijdens ons gesprek komt een relatie van André langs om zijn nieuwste aanwinst te laten bewonderen, een schitterend gerestaureerde Citroën Traction Avant Cabrio uit 1951.
Volgens de kersverse eigenaar rijden er van dit type maar drie rond in Nederland.

André verheugt zich er nu al op om deze beauty te gaan onderhouden. Natuurlijk moet er met het mooie weer even een ritje met het dak open worden gemaakt.
Dit buitenkansje grijp ik met beide handen aan en even later rij ik mee op de achterbank.
Een ritje met de Citroën DS
Als we even later een ritje maken in een prachtige DS uit 1974 zegt André: “Je moet wel zelf een stukje rijden om het echt te beleven”. En inderdaad, ondanks dat de auto 40 jaar oud is, glijdt hij als een strijkijzer over de weg. Je merkt nauwelijks dat je over een verkeersdrempel rijdt. Bij bochten moet je er wel rekening mee houden dat de neus van de bijna 5 meter lange auto zich ver voor het stuurwiel bevindt. De rem hoef je nauwelijks aan te raken dankzij het hydropneumatische remsysteem. Ik ben een leuke ervaring rijker. Zo’n mooi gerestaureerde DS van 40 jaar oud is niet voordelig, maar daarvoor krijg je heel wat terug: Een geweldig rijcomfort, overal bewonderende blikken van andere weggebruikers en ……. je hoeft geen wegenbelasting te betalen. En vult André aan: Als ze goed worden onderhouden blijven ze waardevast.

Website
Meer informatie over IDEE-ANDRE-DS is te vinden op zijn website www.idee-andre-ds.com. De site moet volgens André nodig weer eens bijgewerkt worden, maar de tijd ontbreekt. Toch is het de moeite waard om ernaar te kijken. Vooral ook om het reisverslag te lezen over zijn GAMBIA-reis in 2007, toen een Renault 4 bestel en een 2CV bestel is geschonken aan een school in Gambia. Uit de website blijkt ook dat onderdelen nog volop leverbaar zijn. Veel komt uit Frankrijk. Soms worden onderdelen zelf gemaakt.

De toekomst
André krijgt het steeds drukker en daardoor wordt het lastiger om zijn parttimebaan als veiligheidsinspecteur bij de bedrijfsbrandweer van Total te combineren met zijn eigen bedrijf. Inmiddels is zoon Brian het bedrijf komen versterken. Brian gaat zich vooral toeleggen op reparatie van het plaatwerk en volgt hiervoor een opleiding. Heel belangrijk want bij Citroëns, die geen goede anti-roestbehandeling hebben ondergaan, moet wel eens wat plaatwerk of een kokerbalk worden vervangen.

Hoewel Nieuwland de laatste tijd diverse bedrijven heeft zien stoppen, lijkt voorlopig het voortbestaan van IDEE-ANDRE-DS verzekerd.De weegbrug

Op 28 mei kreeg de weegbrug ook zichtbaar de officiële status als Gemeentelijk Monument.
Dat gebeurde door een klein monumentschildje erop te bevestigen door Johan Aalbers, voorzitter Raad van commissarissen bij BV Monumentenbeheer.
Daarbij waren enkele vrijwilligers aanwezig uit de groep, die de komende tijd de restauratie aanpakt, zodat de weegbrug er weer spik en span bij komt te staan.
Ook aanwezig waren Omroep Zeeland, de PZC, De Faam en De Bode, die hieraan veel aandacht schonken.
Klik hier om het artikel en TV-uitzending van Omroep Zeeland te bekijken.


Oproep artikelen over Nieuwland

Zoals op de dorpstafel bleek, vinden de Nieuwlanders het vast leuk om ook in de dorpskrant stukjes en/of foto’s te lezen over het Nieuwland van vroeger. Maar ook informatie over de omgeving of over bijzondere Nieuwlandse bedrijven kan voor anderen de moeite waard zijn.

Wanneer iemand een idee heeft of iemand kent, die hierover iets kan aanleveren, neem dan contact op met de redactie.

Uit dorpskrant juni 2014


Huize De Binnenhaven

(van Stichting Zorgstroom)
Het is dit voorjaar twee jaar geleden dat het Zorgwooncentrum “De Binnenhaven” werd geopend. Een heel proces was dat. De meesten van de dorpsbewoners weten het vast nog wel: vroeger was hier het voetbalveld van V.V. Nieuwland. Op de plek waarop de woningen nu staan, was vroeger het trainingsveld, oftewel het Arodaveld.
Toen ik hier in 1997 voor het eerst in het dorp kwam (om René aan te moedigen tijdens een voetbalwedstrijd), stond er nog dat kleine warme oude gezellige mini-clubhuis, de kantine van de voetbal. Buiten stond het tassenrek, het stond er vol met fietsen en binnen was het vol voetballers, vrijwilligers en fans! Mooie herinneringen. Na de verhuizing van de voetbalvelden lag het oude terrein een poos braak, inmiddels staan er mooie nieuwbouwwoningen, waar tot enkele jaren geleden een mooie groene grasmat in het midden lag van het rechthoekige “Havengebied” ( noemde ik zelf al zo….als je kijkt naar de stratennamen rondom). Maar…..: De Gemeente Middelburg had plannen om hier andere projecten te bouwen en ondertussen zijn we zo ver dat het allemaal volgebouwd is.
Nu, na twee jaar, weten we al niet beter. Afgelopen jaar mochten we als familieleden van de bewoners meedoen aan het bedenken van een naam voor het verzorgingscentrum. Ik wist al snel dat het iets te maken zou moeten hebben met de namen van de straten waarbinnen het is gelegen. De Kraayerthavenstraat en de Quarleshavenstraat en de Scheldepoortstraat. Allemaal namen die te maken hebben met water, met de vaart, met havens…. We komen er geregeld binnen, in het mooie complex, dat er van binnen zeker nog veel mooier uitziet dan van buiten. Al doende voelden we er een sfeer van veiligheid, van liefde, van zorg, van warm, van goed. Zodoende kwam ik al snel op het woord “ De Binnenhaven”. Lekker veilig, binnen in, tussen anderen in. De bewoners die hier aan het einde van hun lange leven verblijven, hebben het hier echt heel goed en het is ook voor hun families die hier of elders wonen een veilig weten, dat de bewoners hier een mooie periode mogen vertoeven. Sommigen kort, anderen iets langer, maar het is er goed!

“Wat doen die mensen daar dan binnen?”, vragen mensen wel eens. Dat leek de Dorpsvereniging een goed idee om er een stukje over te laten schrijven in de Dorpskrant. Want voor de meesten hier in Nieuw- en Sint Joosland is het een gebouw, je rijdt er omheen, maar wie en wat van binnen, dat is onbekend. Vandaar een poging van mij om u allen een impressie te geven van de binnenkant. Alleen kan ik maar een klein deel vertellen, ik beschrijf hier in dit artikel de activiteit die ik er wekelijks uitvoer, buiten de gewone bezoeken om aan mijn schoonmoeder, mevr. P.N. Hoebeke-Brand: Zingen in de kring!

Elke maandagmiddag zing ik samen met de bewoners “Liedjes uit de oude doos”, en dat doe ik nu al bijna 2 jaar, ik ben in juni 2012 begonnen. Dat kwam zo: Telkens als we op bezoek kwamen, zagen we hoe alle medewerkers en ook alle bewoners op zoek waren naar vastigheid, naar orde, naar regel, om alle nieuwe vreemde dingen en mensen te leren kennen en er vertrouwd mee te raken.

Omdat ik als leerkracht gewend ben met groepen te werken, dacht ik : Zou het een idee zijn om te gaan zingen met de bewoners? Al weten ze misschien niet meer alles van het hier en nu, en kennen ze niet meer iedereen uit hun omgeving, dingen van vroeger komen vaak weer snel boven. Zo kwam ik op het idee om liedjes van vroeger uit te printen, van internet gehaald, en ik maakte voor iedereen een map met ruim 30 liederen. Naast ouderwetse kinderliedjes zijn er vaderlands liederen, volksliederen, en geestelijke liederen in opgenomen.
Ik weet het nog goed, de eerste keren, buiten in de binnentuin, wat was het mooi om met de bewoners te zingen en aan hen te merken hoe fijn ze het vonden. Opeens hoorde je stemmen, of zag je een lach op het gezicht, zag je mensen genieten en relaxen….
Nu, bijna twee jaren verder, zingen we nog steeds uit dezelfde map, de liederen zitten er ondertussen best goed in. De bewoners zijn door de jaren heen al wel veranderd, in deze groep mensen overlijden er verhoudingsgewijs veel. Elke keer een afscheid……en elke keer weer een welkom….
Het mooie van samen zingen is, dat je het niet solo hoeft te doen, en dat je niet eens hoeft te kunnen zingen om mee te doen of erbij te horen. Gewoon bij elkaar in de kring zitten, en samen genieten, dat is al zo fijn voor de meesten.
Het is niet verplicht, dus sommige bewoners kiezen ervoor om op hun kamer te blijven of ergens in een andere huiskamerhoek te vertoeven, of aan een grote tafel te lezen of te puzzelen, of wat dan ook. Of er is bezoek voor bewoners, en die gaan dan ook ergens anders zitten met degene die ze bezoeken.
Maar hoe dan ook, het is een vast onderdeel van de week, samen zingen in de kring.
Nooit gedacht dat ik dit zó geweldig mooi zou gaan vinden! Er gaat bijna geen maandag voorbij dat ik er ben. Voor en na de tijd is er tijd om te praten, te delen, te helpen, voor hen te zorgen….Heel gaaf!

Weet u wat ik het mooiste vind? Dat we hier in ons mooie Nieuw- en Sint Joosland aan deze groep mensen, die het zelf allemaal niet meer aan kunnen, de ruimte kunnen bieden om tot rust te komen aan het einde van hun aardse leven. Ik hoorde van iemand uit het zeevaartleven dat het een gegeven is dat mensen die ver weg op zee zijn geweest, na lange tijd terug komen en dan eerst even in de binnenhaven mogen komen, even op adem mogen komen, tot rust mogen komen. Dat vind ik een mooie gedachte. Onze medebewoners zijn niet allemaal Nieuwlanders, en toch nu wel. Het zijn dus “nieuwe Nieuwlanders” die met veel liefde en zorg worden omringd en dat is toch wel iets om trots op te zijn! Van voetbalveld tot rusthuis….Wie had dat ooit gedacht?!

Welkom in ons dorp!

Ina Hoebeke-Lemans

Uit dorpskrant april 2014


Bloembak bij de molen

Deze week hebben Izaäk de Rijke en ikzelf bij de molen een bloembak gebouwd met geld van de groencheque welke het dorp via de dorpsvereniging ieder jaar krijgt. Deze is bedoeld om groen in de buurt te maken of eventueel te vervangen. Bij de molen stond al jaren een bloembak in de vorm van een oude kop van een elektromotor. Deze heeft vroeger in de molen dienst gedaan en is bij de renovatie van de molen blijven liggen. Daar de plantruimte hierin wel erg klein was werd besloten deze te vervangen voor een hardhouten bloembak. De planten zijn door Ben van de Waard geleverd. Als ze gaan bloeien is het in de kleuren rood/wit/blauw.
Ko de Visser

Uit dorpskrant april 2014

De weegbrug


De weegbrug heeft inmiddels de status van monument bereikt. Dit houdt in dat slopen in ieder geval niet meer aan de orde is. De monumentencommissie is nog wel bezig met de erfpachtkwestie, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. We hopen dan ook op een overname door de gemeente op korte termijn, zodat we aan de slag kunnen met de renovatie van het gebouwtje en de brug.

Ko de Visser

Uit dorpskrant april 2014


Vrijwilligers gezocht voor de buurtbus

De Provincie Zeeland, Connexxion en Veolia zijn van mening dat openbaar vervoer voor iedereen beschikbaar moet zijn ondanks dat er voor het openbaar vervoer in de toekomst minder geld beschikbaar is. Men wil daarom het aantal buurtbuslijnen in de regio uitbreiden. Een buurtbus is een vorm van regulier openbaar vervoer, uitgevoerd door vrijwilligers. In Zeeland rijden al jaren veel vrijwilligers met plezier en voldoening op buurtbussen. Sinds april dit jaar rijdt buslijn 181 als buurtbus door Nieuwland via de volgende route:
  • Lijn 181: Oost-Souburg - Middelburg (Oost-Souburg, Ritthem, Nieuw- en St. Joosland, Middelburg en omgekeerd)
De buurtbus rijdt van maandag tot en met vrijdag ieder uur tussen 7.45 en 18.00 uur.
Vanuit Nieuwland vertrekt de bus 3 minuten voor het hele uur richting Ritthem en 31 minuten na het hele uur richting Middelburg. Voor deze lijn zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers, voor een halve dag per week.

Herkent u uzelf in onderstaand profiel?
  • Bent u altijd geïnteresseerd in anderen en in voor een praatje?
  • Heeft u nog wat tijd over om vrijwilligerswerk te doen?
  • Lijkt het u leuk om een buurtbus te besturen voor inwoners uit uw eigen buurt?
  • Bent u minstens een dagdeel per week beschikbaar, in het bezit van een geldig rijbewijs B en niet ouder dan 75 jaar?

Meld u zich dan aan als vrijwillige chauffeur op de Buurtbus!

Meer informatie of aanmelden?
Stuur een e-mail naar: buurtbuszeeland@connexxion.nl.
Vermeld hierin in ieder geval uw telefoonnummer zodat wij contact met u kunnen opnemen.
Bij voldoende vrijwilligers wordt een informatiebijeenkomst belegd.

Uit dorpskrant november 2013


Kennismaking met Boekrestauratie De Valk

Jan Goedemé en Marijn de Valk

Al weer in de zomer van 2010 verhuisden wij met ons bedrijf van Middelburg naar Achter de Kerk in Nieuw- en Sint Joosland. We hebben het hier zeer naar ons zin. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor de aankoop van ons pand, eigenlijk nooit eerder in het dorp geweest was. Maar toen de Monumentenwacht verhuisde van Nieuwland naar de verbouwde brandweerkazerne in Middelburg, bleek dat voor ons een mooie gelegenheid te zijn onze ruimte in de school aan de Bachtensteene in Middelburg te verruilen voor een eigen bedrijfspand. Inmiddels is de school aan de Bachtensteene, die we huurden van de Gemeente, gesloopt. En wij zijn heel blij met onze mooie, nieuwe werkruimte, het dagelijkse fietstochtje naar Nieuwland, onze fijne buren en alle andere contacten in Nieuwland. We hadden geen betere keus kunnen maken.
We werken voor instellingen en particulieren in Nederland en België. Enerzijds worden (top)stukken behandeld, aan de andere kant is er aandacht voor de aanpak van bibliotheekcollecties als geheel.

En hetzelfde geldt voor archiefmateriaal, charters, prenten en tekeningen. We werken volgens inzichten van de hedendaagse conserveringswetenschap. De nadruk ligt op een terughoudende behandeling en op het verzekeren van de historische integriteit van het boek. Esthetische overwegingen zijn daarbij ondergeschikt aan het behoud van de historische informatie en een verantwoorde constructie van de band. Een zorgvuldige documentatie en de reversibiliteit van de behandeling zijn daarbij kernbegrippen. Tot de werkzaamheden behoort ook de controle van bewaarplaatsen, het plaatsen van meetapparatuur als dataloggers, het meten van luchtkiemgetallen en het nemen van schimmelmonsters. Hoewel je moet kunnen boekbinden om de constructie van oude boeken te begrijpen, doen we geen nieuw bindwerk. Verder willen we als bedrijf klein blijven; we doen ons werk graag en het is fijn rustig te kunnen werken met de nodige concentratie.
Onlangs hebben we wat publiciteit gehad in Vlaanderen, omdat we het oudste gedrukte boek van deze streken hebben geconserveerd voor de Universiteit van Antwerpen. Johannes Gutenberg is de man die de boekdrukkunst heeft uitgevonden, maar in de Nederlanden was Dirk Martens uit Aalst de eerste drukker. Van dit boek zijn nog maar twee exemplaren bewaard gebleven. Het ene exemplaar, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, is in erg slechte staat; het is in het verleden niet goed bewaard en het papier is erg aangetast door schimmel. Maar het andere boek waar wij aan gewerkt hebben, zag er eigenlijk uit alsof het gisteren gedrukt was, en niet in 1473. Wel was de negentiende-eeuwse band erg slecht. Het boekblok is daarom helemaal gedemonteerd, hernaaid en opnieuw in een band met houten borden gezet, die past bij de inhoud. Eigenlijk kun je zeggen dat hoe ouder het materiaal is, hoe beter van kwaliteit. De Middeleeuwse handschriften uit Brugge, uit de bibliotheek van het klooster van Ter Duinen en Ter Doest, soms achthonderd jaar oud, zijn eigenlijk nog in een verbazend goede conditie. Het is bij de conservering van dit soort handschriften van belang geen historische sporen te vernietigen. Zelfs het stof dat tussen de bladzijden uitvalt moet bewaard blijven! Zelf vind ik het contact met klanten erg leuk en ik haal altijd het werk op, of breng het weg. Er komen maar weinig klanten in onze werkplaats. Een leuke nieuwe opdracht is de eerstelijns conservering van de boeken van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.
Ik noem dit ook wel “ boeken-EHBO”. Samen met de leerlingen gaan we de eeuwenoude collectie schoonmaken, waarna deze overgedragen kan worden aan de Erasmus-collectie in de bibliotheek in Rotterdam. Jan is echt de ambachtsman. Hij zorgt ervoor dat alle opdrachten ook weer op tijd de deur uit geraken.
Hij heeft ook, samen met een aannemer, de werkplaats grondig verbouwd.
We hebben een foto van rond 1900 waarop te zien is dat het pand een zadeldak heeft en op de gevel staat de tekst “Café Fritz”. Een mooi gebouw. Tijdens de verbouwing vond Jan ernstig verbrande balken in het vloer van de eerste verdieping. We vermoeden daarom dat een brand de reden is van het verdwijnen van het zadeldak en de aanvraag van de verbouwing door David Klop in februari 1940. Net voor de oorlog dus. Mocht iemand hier meer van weten, dan zijn we daarin erg geïnteresseerd. Na deze ingreep is het pand meer en meer “ onherstelbaar verbeterd”. We hebben lang zitten puzzelen hoe we de voorgevel weer wat toonbaar konden maken en hopen dat dit wat gelukt is. Hoewel we geen winkel zijn, is de deur altijd open wanneer we aan het werk zijn.
Wie geïnteresseerd is en iets wil vragen, mag altijd binnen lopen.

Marijn de Valk

Correspondentie: Seisdam 38 / 4331 NT Middelburg
Werkplaats: Achter de kerk 2 / Nieuw- en Sint Joosland
Tel. (0)118-61 66 09
www.boekrestauratiedevalk.com
marijn@boekrestauratiedevalk.com


Bakkerij Schrieks neemt winkel Veerstraat over

Maandag 2 mei was het zover. We hebben 3 winkels erbij. Waaronder dus de winkel aan de Veerstraat. Nou dat was voor ons een hele stap. Drie winkels in één keer is toch wel een hele onderneming. We moesten best wel veel regelen en voor ons was het wel even spannend of we alle 7 winkels wel op tijd zouden kunnen beleveren. De capaciteit van de bakkerij is groot genoeg. Transport en verdeling waren de moeilijkste punten. ( dit was ook de reden dat we geen bekendheid aan de overname hebben gegeven.) Na 4 weken kunnen we wel zeggen dat we alles onder controle hebben. De bakkers beginnen een paar uur eerder en er is een auto bijgekomen.

De dames in de winkel moesten wel even wennen aan de nieuwe kassa en de vele soorten brood. Wij zijn blij met dames als Arianne, Joke en Jacintha. Enthousiaste, hardwerkende mensen, die onze werkwijze en producten waarderen. Wij horen van hen dat de bewoners van Nieuw- en Sint Joosland ook enthousiast en blij zijn dat wij doorgaan met deze winkel. Het is erg fijn dat te weten en we zullen er alles aan doen om dat zo te houden. Wij staan altijd open voor op of aanmerkingen.

( p.s Ik persoonlijk heb wel eens moeite de afslag Nieuw- en Sint Joosland te vinden)

Met vriendelijke groet, Familie Schrieks en medewerkers.

juni 2011


Bericht van onze dorpswethouder

Beste Inwoners van Nieuw en Sint Joosland,

Graag wil ik me via dit stukje aan jullie voorstellen. Ik ben jullie nieuwe dorpswethouder en heet Johan Aalberts. Misschien hebben jullie me al eens ontmoet of gezien bij een van de bijeenkomsten in jullie mooie dorp. Jullie wonen, werken of leven in een leuk en boeiend stukje van Middelburg, ik ben trots dat ik daar de komende tijd ook een steentje aan bij kan dragen.
Maar wie ben ik? In 1977 ben ik geboren in Arnemuiden en daarna heb ik voor mijn studie een tijdje in Delft en Trondheim gewoond.
Daarna ben ik naar Zeeland terug gekeerd om aan de slag te gaan als architect. Inmiddels woon ik samen met mijn vrouw en twee kinderen weer in Arnemuiden.
Na 5 jaar politieke ervaring in de Gemeenteraad voor het CDA, ben ik gevraagd Hannie Kool-Blokland op te volgen. Als wethouder van de gemeente Middelburg ben ik verantwoordelijk voor: financiën, ruimtelijke ordening, economische zaken, buitengebied, het oude stadhuis en de markt en naast jullie dorp ook nog wethouder voor Middelburg-zuid en Sint Laurens.

De komende jaren moet ik als wethouder financiën zorgen dat de gemeente € 6,7 miljoen moet ombuigen en daarbij financieel gezond blijft. Natuurlijk zal iedere inwoner van Middelburg dit gaan merken, want de gemeente heeft 10 % minder te besteden. Daarbij gaan we ook nog de uitdaging aan dat we wijkgerichter gaan werken en meer samen werken. Daarbij hebben we dus jullie ook bij nodig !
Ik hoop op een plezierige samenwerking,

Jullie Dorpswethouder,

Johan Aalberts, februari 2011